FAQ

Op deze pagina vind je antwoorden op de meestgestelde vragen.
1

Voor wie geldt het UU-reisbeleid?

Dit beleid geldt voor alle medewerkers in dienst van de Universiteit Utrecht en zij die reizen declareren bij de Universiteit Utrecht. 

2

Per wanneer wordt dit beleid doorgevoerd?

Het nieuwe UU-reisbeleid geldt per 1 januari 2023.

3

Waarom is het reisbeleid aangescherpt?

Universiteit Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Om dit te realiseren, moeten we ook ons reisgedrag verduurzamen. Onze reisuitstoot betrof in 2019 (vóór de coronapandemie) 15% van de hele CO2-uitstoot van de universiteit.

4

Ik heb voor 1 januari 2023 al een vliegreis geboekt voor dit jaar naar een bestemming binnen 700 km. Moet ik die dan omboeken naar een treinreis?

Reizen die voor 1 januari 2023 zijn geboekt, hoeven niet te worden omgeboekt.

5

Wordt mijn (langere) reistijd als werktijd gezien?

Je afspraken met je leidinggevende over reistijd en werktijd zijn onveranderd. Dit is niet afhankelijk van het vervoersmiddel, maar van het doel van je reis. Als je voor werk een zakelijke reis maakt (dus geen woon-werkverkeer), dan wordt dit doorgaans gezien als werktijd.

6

Een treinreis naar mijn bestemming is duurder dan een vliegreis, waar kan ik de meerkosten declareren?

Je treinreis mag je declareren. Het geld hiervoor komt uit het budget van je eigen afdeling of departement. Voor vragen hierover kun je terecht bij je leidinggevende of contactpersoon binnen jouw faculteit of afdeling. 

7

Mag ik nog wel met de auto naar een buitenlandse bestemming binnen een straal van 700 kilometer vanaf Utrecht?

De elektrische auto is ook een duurzaam vervoersmiddel, maar wordt alleen als duurzaam alternatief voor de trein gezien als er met meerdere personen wordt gereisd. Je kunt via de universiteit een elektrische auto lenen bij We Drive Solar

8

Mag ik nog wel vliegen naar verre bestemmingen?

Bij afstanden minder dan 700 kilometer is vliegen alleen  in zeer uitzonderlijke situaties een optie. Voor bestemmingen die meer dan 700 kilometer van Utrecht verwijderd zijn, mag je het vliegtuig gebruiken. Als je ook voor deze bestemmingen de trein wil gebruiken, dan mag een eventuele overnachting gedeclareerd worden. Deze declaratie zal moeten worden goedgekeurd door je leidinggevende.

9

Ik wil een internationale meeting/bijeenkomst online bijwonen, welke online middelen biedt de UU?

Er zijn verschillende vergaderruimtes ingericht waar je in hybride vorm kunt vergaderen. Daarnaast heeft de universiteit sinds vorig jaar een studio die uitgerust is met diverse camera’s, een green screen en een studiotafel. In Studio 041 kan bijvoorbeeld een presentatie opgenomen worden voor een congres, een tafelgesprek met diverse deelnemers of een webinar voor een online open dag. De technische ondersteuning wordt gedaan door de collega’s van de studio. Lees meer over Studio 041. 

Studio 041 is niet de enige plek waar je lezingen kan opnemen of digitaal kan lesgeven of een conferentie bijwonen. Raadpleeg de AV-afdeling (fsc.av@uu.nl) voor advies over digitale en hybride (onderwijs)ruimtes.

10

Wat doet de UU nog meer om CO2-neutraal te worden?

De universiteit werkt onder andere aan een zero-waste bedrijfsvoering, energiebesparing, ontwikkeling van duurzame energiebronnen en herstel van de biodiversiteit in het eigen gebied. Voor meer informatie over wat de UU allemaal doet om te verduurzamen, ga naar uu.nl/duurzaamheid.  

11

Bij wie kan ik terecht met vragen over dit beleid?

Het UU-reisbeleid is nieuw voor iedereen die bij de Universiteit Utrecht werkt. Voor vragen kun je terecht bij je leidinggevende.

website: frismedia.nl | design: blik.nl