'Comfortabel reizen én werken in de trein'

Vorig jaar werd Tom McDevitt, projectleider UULabs, uitgenodigd om een presentatie te geven over zijn ervaringen met living labs tijdens een internationaal congres over duurzaamheid in Zweden. Begin oktober reisde hij daarvoor met de trein naar Malmö.

Van Utrecht naar Malmö is het ruim 800 kilometer. Dat betekent met de auto zeker negen en een half uur rijden en meer dan een werkdag treinen. 

Wat een eind! Met het vliegtuig ben je er natuurlijk sneller. Waarom koos je toch voor de trein?
“Het congres werd georganiseerd door de Zweedse agrarische universiteit SLU. De organisatoren van het congres wilden een vliegticket voor me betalen. Maar als je zoals ik bezig bent met duurzaamheid, is vliegen geen optie. Ook is het veel fijner reizen met de trein dan met het vliegtuig, zeker met die lange wachtrijen en security checks op Schiphol. Privé kies ik altijd voor de trein. Als ik naar vrienden in Londen ga - en dat doe ik regelmatig - neem ik de Eurostar.”

Hoe verliep je reis?
“Ik vertrok ’s ochtends om 7 uur van Utrecht Centraal. Dat was trein nummer één van vijf in totaal. Ik was benieuwd of het zou lukken met zoveel keer overstappen. Ondanks een uur vertraging haalde ik alle aansluitingen en kwam ik rond acht uur ‘s avonds aan in Malmö. Natuurlijk was het een lange reis, maar ik had een eersteklas ticket gekregen. Daardoor kon ik comfortabel reizen en rustig werken en lezen. Ondertussen zag ik het landschap aan me voorbijtrekken. Heel ontspannen was dat. Malmö ligt dichtbij Kopenhagen, waar ik nog nooit was geweest. Na het congres had ik een paar vrije dagen en heb ik die mooie stad ook bezocht. 

De terugreis verliep minder goed en was zelfs stressvol, omdat ik mijn aansluiting in Hamburg dreigde te missen. Er was een politieactie in de stad waardoor alles platlag. Door snel op een elektrische scooter te springen en van het ene station naar het andere te sjezen, heb ik m’n trein toch nog gehaald.”  

Kies je er weleens voor om een congres digitaal bij te wonen? 
“In november nog. Na het congres in Malmö werd ik uitgenodigd om een key note te verzorgen op een congres dat eind november werd georganiseerd in Umeå, een stad in het noorden van Zweden. Dat is ruim 2000 kilometer: veel te ver om met de trein naartoe te reizen. Gelukkig stonden de organisatoren open voor een digitale key note. Ik deed dat in Studio 041 op het Utrecht Science Park. Studio 041 is een professioneel ingerichte studio, compleet met diverse opstellingen. Er is een tafel waar je met een groep mensen aan kunt zitten, er zijn comfortabele stoelen waar je met twee of drie mensen een gesprek kunt voeren en er is een green screen. Alle technische faciliteiten zijn aanwezig en de medewerkers van de studio zijn heel leuk en behulpzaam. Het liep daardoor op rolletjes.”

Hoe ging dat in z’n werk?
“Ik gaf mijn presentatie aan de medewerkers van de studio, zij namen verder het technische gedeelte volledig voor hun rekening. Staand voor een green screen keek ik in een grote camera met een soort dubbele spiegel, waardoor ik ook mijn eigen presentatie zag. De deelnemers aan de conferentie in Umeå zagen mij én mijn presentatie, tegelijkertijd zag ik het publiek op een scherm. Daardoor kon ik direct zien hoe mensen reageerden op mijn verhaal. Het is een goed alternatief als je niet fysiek bij een congres aanwezig kunt zijn. Ik kan het iedereen aanraden!” 

Over Tom en UULabs
Het grootste deel van zijn leven woonde Tom McDevitt, zoon van een Schotse vader en een Nederlandse moeder, in Schotland. Hij behaalde zijn bachelor Geologie en Fysische Geografie aan de Universiteit van Edinburgh en besloot daarna een master Aardwetenschappen te doen bij de Universiteit Utrecht (Earth Surface and Water). Hij kreeg een parttimebaan bij de Green Office, dat sinds 2015 met studenten werkt aan duurzame oplossingen. Inmiddels werkt Tom als projectleider bij UULabs, waar hij werkt aan living labs (proeftuinen) op de campus voor duurzame ontwikkeling. 

‘De trein nemen is voor mij een ontspannen manier van reizen’

Collega Rogier Bos, universitair docent aan het Freudenthal Instituut, reisde met de trein naar een meeting in Ludwigsburg. In deze video neemt hij je op mee op reis. 

Lees verder

'Het klopte voor mij niet om te vliegen naar een bijeenkomst die over klimaatverandering gaat'

Annechien Tabak

Annechien Tabak, junior docent bij de opleiding Sociale Geografie en Planologie, reisde afgelopen februari met de trein én per boot naar Malta. 

Lees verder

'Een groot deel van de reistijd kon ik nuttig besteden'

Caspar de Bok

Caspar, beleidsmedewerker bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, reisde in september met de trein naar een conferentie in Barcelona. “Vanuit Utrecht hoefde ik maar twee keer over te stappen.”

Lees verder

'Onderweg maak je van alles mee'

Daphne Odekerken

Daphne, promovenda kunstmatige intelligentie, fietste naar een conferentie in Wales en pakte de trein naar een congres in Zuid-Italië. “Deze manier van reizen vind ik zo ontspannen.”

Lees verder

website: frismedia.nl | design: blik.nl